Naročite knjige

Blog

Blog

Kako se drznost zdravo razvije v pogum

16. april 2016   Dolgo nisem vedel, kako bi si razložil pojav, da zelo mladi smučarski skakalci na letalnicah pogosto dosegajo izjemne daljave. Zakaj se to dogaja? Ali mar niso nujna leta izkušenj in na stotine skokov, da se mentalno prekališ in se spustiš tako rekoč z neba v brezno pod seboj?

» Beri več
Kako so se razvili razviti

12. marec 2016   Ne glej, kaj počnem, temveč poslušaj, kaj ti govorim. Zgodovina razkrinkava mit o svobodni trgovini in ponuja stare, preskušene recepte, po katerih pa nerazvitim ne pustijo posegati. Kot političnega analitika vas pošljejo v državo Tretjega sveta. Dežela ima najvišje povprečne carine na svetu, večina njenih prebivalcev nima volilne pravice, kupovanje glasov in volilne prevare so nekaj samoumevnega.

» Beri več
Etika in ekologija

05. marec 2016   Nobenega »drugje« več. Zemlja je naš edini dom, raziskan, poseljen, skoraj do kraja izkoriščen; vemo, da so njeni viri končni in da smo že močno poškodovali njeno ekološko zgradbo. Zmotno prepričanje ekonomije, da je človeško naravo mogoče motivirati samo s sebičnostjo, je razjedlo občutek za Drugega. V ekološkem smislu to pomeni, da s svojo antropocentrično držo ljudje škodujemo tudi vsej drugi živi in neživi naravi.

» Beri več
Recept za nesrečno življenje

12. februar 2016   Eden od aksiomov gladko tekoče ekonomije je, da se ljudje za svojimi interesi ženemo bolj ali manj racionalno. Seštevek posamičnih sebičnosti, ki tako genialno delajo za obče dobro, je Adam Smith pred okrog 200 leti poimenoval – nevidna roka trga. A za doseganje pristne družbene blaginje je poleg individualnega koristoljubja Adam Smith predpostavljal še neko lastnost, ki je bila v njegovem času tako samoumevna, da je veljala za naravno: sočutje kot spodbudo za pomoč soljudem, ki imajo v življenju manj sreče, kot si je človeško bitje zasluži.

» Beri več
Izšel je 2. natis knjig Hipoteza o sreči in Kako živeti

04. februar 2016   HIPOTEZA O SREČI, antična modrost in filozofija na preskusu pri moderni znanosti ima v novem nekoliko večjem formatu in lepše berljivem prelomu 22 strani več kot prvi natis. Drugemu natisu prevoda Montaignevega življenjepisa v slovenščini je Sovretov nagrajenec Branko Madžarevič, ki že več kot deset let prevaja Montaignevo monumentalno delo, Eseje, podaril svoj prevod štirivrstične kanibalske ljubezenske pesmi.

» Beri več
Športni izziv o dopingu

15. december 2015   Pred slabim mesecem je skupina strokovnjakov, mednje štejem tudi našo nekdanjo izvrstno atletinjo Brigito Langerholc, v TV oddaji Športni izziv razpravljala o dopingu v športu. To je bila tehtna debata sogovornikov, ki se ne dajo motiti floskulam o svobodi opravljanja poklica in domnevnem poseganju v osebno integriteto, s katerimi kršitelji športnih pravil o dopingu in njihovi zagovorniki radi mahajo na dopinških (raz)sodiščih po svetu.

» Beri več
FARTLEK - Z “igro hitrosti” do vzdržljivosti

24. februar 2015   Fartlek je način treniranja vzdržljivosti, pri katerem se intenziven tek izmenjuje z lahkotnim. Ves trening poteka po čim bolj razgibanem naravnem terenu. Razdalj hitrega in počasnega teka ter teka navkreber, prav tako pa tudi trajanja vmesnih aktivnih počitkov pri tem načinu treniranja ne merimo. Zanimanje za teren odvrača pozornost od bolečine, ki spremlja utrujenost; odnos do fartleka bi lahko opisali kot privlačnost samouravnavane igre.

» Beri več
Intervju v reviji Jana z Janezom Penco

13. oktober 2014   Poleti je v reviji Jana Urška Krišelj objavila pogovor s prevajalcem in založnikom biografije Michela de Montaigna , ki ga je napisala Sarah Bakewell. Ker zaradi omejenega prostora v reviji Jana ni bilo mogoče objaviti vseh misli iz pogovora, je za tiste, ki jih zanima Michel de Montaigne, oče literarne zvrsti eseja,...

» Beri več
EKONOMIJA - Znanost, mehka znanost ali samo poklic?

12. februar 2014   (Daljnega leta 2005 nisem bil jasnoviden, samo prave reči sem bral.) Ob branju normalnih evropskih časopisov (kot temu reče Drago Jančar) dobiš vtis, da mora biti življenje poklicnih ekonomistov nadpovprečno polno zadreg in razočaranj. Prednost amaterskega statusa je, da ti ni treba služiti nobeni "opciji" razen...

» Beri več
UREDNIK O TEKU

09. september 2013   “O čemer ne moremo govoriti, moramo molčati.”  Zgornji Wittgensteinov stavek namiguje, da se jezik morda sploh ne more spoprijeti z resničnimi vprašanji življenja – tako Wittgenstein priznava domovinsko pravico tudi mističnemu. Ali je o teku kot govorici telesa  sploh mogoče govoriti z besedami? In če...

» Beri več
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »