Naročite knjige

Kako živeti? Življenje Michela de Montaigna z enim ...

... vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora
 

  • Cena knjige je 25,65 € (28,50 €).
  • Poštnina je brezplačna

Knjigo lahko naročite: 

Format knjige je 172 mm x 225 mm, 363 strani in 61 ilustracij.


POLTISOČLETNI MONTAIGNE
NOVA IZDAJA BIOGRAFIJE MICHELA DE  MONTAIGNA KAKO ŽIVETI?

Na svetu je najbrž na kupe knjig z naslovom Kako živeti?, a knjiga, ki nosi podnaslov Življenje Michela de Montaigna z enim vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora, je čisto zares nekaj posebnega.
Več o tem >


Kako dobro shajati z ljudmi, kako biti kos nasilju, kako se privaditi na izgubo ljubljene osebe? Kako živeti?

To vprašanje je obsedalo renesančnega plemiča Michela Eyquema de Montaigna, katerega klateška raziskovanja lastnih misli in doživljajev so bila povsem drugačna od vsega, kar je bilo napisano dotlej. V te eseje je položil vse, karkoli je imel v glavi: svoj okus za vina in hrano, otroške spomine, način, kako so trzala ušesa njegovega sanjajočega psa, dogodke v strašni državljanski vojni, ki je besnela okrog njega. Eseji so takoj postali uspešnica in več kot štiristo let kasneje bralci še vedno stopamo k njemu v iskanju tovarištva, modrosti, zabave – in samih sebe.

Ta prvi popolni Montaignev življenjepis v angleškem jeziku po skoraj petdesetih letih pripoveduje njegovo življenjsko zgodbo z vprašanji, ki si jih je zastavljal in z odgovori, ki jih je raziskoval.

KAKO ŽIVETI je preprosto lepa knjiga, ki jo je prijetno vzeti v roke. Oblikovala jo je arhitektka Mima Suhadolc.


Prej ali slej jo bomo dobili tudi v slovenskem prevodu, kdor pa je neučakan, naj jo prebere v angleški izdaji: Sarah Bakewell, Kako živeti (How to Live), življenjepis Michela de Montaigna (z enim vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora). Tako izvirno zastavljena in spretno izpeljana knjiga, da bralec lahko le strmi. Ne more pa je odložiti, saj ima vse odlike napetega filozofskega romana. Pravi čudež, da se v splošni poplavi besedičenja še vedno najde tako neoporečno delo.
Zapis Evalda Flisarja o knjigi Sarah Bakewell How to Live v Delu, 20. aprila 2012 v rubriki PRIPOROČAJO

Sodobni psihologi, sociologi ali nevrologi bi danes potrdili marsikatero misel renesančnega misleca Michela de Montaigna (1533–1592). Ta francoski plemič, vladni uradnik, sodnik, posestnik oziroma vinogradnik je bil prvi povsem modern človek.

V svojih znamenitih Esejih ni pisal o herojskih dejanjih ali o zgodovini, temveč o sebi. O svojem telesu, o ženskah, o vonjih, o palcih, o ljudožercih, o izkušnji ... Sto sedem esejev. V njih ni moraliziral, zanimalo ga je, kako dobro živeti. Kako izkoristiti vsak trenutek, da bi nam življenje kot studenec ne odteklo med rokami. Želel je nanj pogledati z različnih perspektiv, zato ga je zanimalo, kako živijo druge kulture, kaj čutijo in kako razmišljajo druga bitja, živali na primer.
Irena Štaudohar, 30. november 2013, Delo

Michela de Montaigna (1533–1592), francoskega plemiča in »izumitelja« esejistične forme, ki je v njegovih časih pomenila še poskus, torej testiranje, okušanje, pa tudi vrtinčenje (ne pa, kot piše avtorica pričujoče knjige Sarah Bakewell, sedanja priredba razlag drugih piscev z dolgočasnim uvodom in poenostavljenim zaključkom, zabodenima na oba konca kot dvoje vilic v koruzni storž), kar dobro poznamo tudi pri nas. Montaigne je eseje, vsega skupaj jih je nekaj več kot sto, izbor je preveden tudi v slovenščino, začel pisati leta 1572 (potem pa je to počel skoraj do smrti), nekaj let po tem, ko je s padcem s konja doživel skoraj usodno nesrečo, ki je za zmeraj spremenila njegovo predstavo o smrti in življenju. Bakewellova, sicer avtorica zgodovinskih neleposlovnih knjig, je Montaigneve Eseje, v katerih njihov avtor na moč prostodušno piše o sebi s poglobljeno občečloveško izkušnjo, vzela za osnovo pri razmišljanju, kako se spoprijeti z raznimi življenjskimi preizkušnjami. To nam prikaže v dvajsetih poglavjih knjige, ki jo lahko beremo kot zapis o Montaignevem življenju ter delu ali pa kot življenjski priročnik, v katerem nas Bakewellova prek Montaigna in drugih filozofov pelje umetnosti življenja naproti. Knjiga o življenju za prijetnejše življenje.
Samo Rugelj; Bukla 95-96

“Razsvetljujoča in humana knjiga. Redko boste našli biografa, tako čudovito zaljubljenega v svoj predmet.”
Independent

“Bakewellova piše z zanosom. Njeno delo je intelektualno razgreta obravnava tega renesančnega velikana v njegovem svetu.”
Daily Telegraph

“Izvrstno zasnovano in prefinjeno napisano delo ... Moralo bi prepričati še en rod, da se zaljubi v Montaigna.”
Sunday Times

“Sijoča, očarljiva knjiga, ki vas lahko le navduši, da boste posegli po samih esejih. Poskusite, in pridobili boste novega zaupnega prijatelja.”
Daily Mail


Preden se je odločila za poklic pisateljice, je bila Sarah Bakewell skrbnica zgodnjih tiskanih knjig v knjižnici Wellcome Library. Objavila je visoko cenjeni biografiji The Smart in The English Dane. Živi v Londonu, kjer na univerzi City University poučuje ustvarjalno pisanje in katalogizira redke knjižne zbirke za National Trust, ustanovo za varstvo kulturne in naravne dediščine Velike Britanije


Izid knjige je podprla Krka, d. d., Novo mesto