Naročite knjige

Velika ideja - zakaj je enakost boljša za vse

Cena: 22 € (24,50 €)
Poštnina je brezplačna.

- telefon: 031 / 331 809 ali 07/33 41 686
- e-pošta vrhunskidosezek@gmail.com

  • Cena knjige je 22 € (24,50 €)
  • Poštnina je brezplačna

Knjigo lahko naročite: 


Najvplivnejša knjiga o družbi v zadnjem desetletju, dopolnjena z novim poglavjem o polemikah, ki jih je zanetila.


Zakaj prebivalci razvitih zahodnih držav manj zaupajo drugim ljudem kot Japonci? Zakaj je v ZDA več najstniške nosečnosti kot v Franciji? Zakaj so Švedi vitkejši od Avstralcev? Razlog je neenakost.

Ta inovativna knjiga, ki temelji na dolgoletnem raziskovanju, čvrsto dokazuje:

  • kako skoraj na vse, od pričakovanega trajanja življenja do duševnih bolezni, od nasilja do nepismenosti, ne vpliva premožnost družbe, ampak neenakost, ki v njej vlada;
  • da so družbe z velikimi razlikami med bogatimi in revnimi slabe za vse – tudi za bogate;
  • kako je mogoče najti pozitivne rešitve in stopiti naproti srečnejši, pravičnejši prihodnosti.

Odločna, izzivalna in pristno poživljajoča Velika ideja napoveduje nov način razmišljanja o nas samih in naših skupnostih in bi lahko spremenila naš pogled na svet.


Globoko . . . pogumno . . . delo s preobrazbeno vlogo . . . sklep je preprost: bolje nam gre, če smo enaki. Linsey Hanley, Guardian

Imenitna nova knjiga . . . s korenitimi posledicami. Will Hutton, Observer

Dokazom je težko oporekati. Economist

Absolutno pomembna knjiga. Richard Layard, avtor knjige Happiness


V času, ko politična pamet z vseh vetrov poziva k enotnosti, zdrava pamet ugotavlja, da je pravo krepčilo, ki ga potrebujejo sodobne družbe, večja enakost. Zgodovinska praksa kaže, da je enotnost največkrat samo orodje ali celo orožje za ločevanje od drugih in drugačnih. Nasprotno pa enakost združuje. Najbrž je pogoj za zdravje družbe res to, da se nihče ne počuti večvrednega od svojega soseda. Ali kot so med drugo svetovno vojno rekli v Veliki Britaniji: za moralo ljudi je veliko pogubnejša lady v razkošni limuzini kot eskadrilja Göringovih bombnikov.

Prevajalec


Velika ideja | zakaj je enakost boljša za vse


Richard Wilkinson je vodilni mednarodni raziskovalec na področju socialnih determinant zdravja. Preden se je usposobil za epidemiologa, je študiral zgodovino ekonomije na Londonski šoli za ekonomijo. Je zaslužni profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Nottinghamu, častni profesor na Univerzitetnem kolidžu v Londonu in gostujoči profesor na Univerzi v Yorku.

Kate Pickett je profesorica epidemiologije na Univerzi v Yorku in v okviru Nacionalnega inštituta za zdravje raziskuje področje poklicev. Na Univerzi v Cambridgeu je študirala fizično antropologijo, na Cornellovi univerzi prehranske vede, epidemiologijo pa na Kalifornijski univerzi v Berkeleyu. Oba živita v Severnem Yorkshiru.