Naročite knjige

Blog

Blog

Ob 120. obletnici rojstva Leona Štuklja

09. december 2018   Ko je pred dvajsetimi leti prvi slovenski olimpijski zmagovalec v dvorani, ki je tedaj prejela njegovo ime, praznoval svoj 100. rojstni dan, sem opazil, koliko prožnejši, miselno in telesno, je stoletni mladenič od mnogih dvajsetletnih starčkov, ki jih srečujemo v življenju. Marsikdo ne živi, ampak se v življenju samo mudi. Leon Štukelj pa je skozenj stopal po premi črti z lahnim, a odločnim korakom.

» Beri več
PERCY CERUTTY IN HERB ELLIOTT: TRENERSKA IN TEKAŠKA LEGENDA

08. december 2018   Kako bi mogel kdo svetovati v posamičnih primerih, če ni prej dojel pomena vsega življenja? Te besede je v Pismih prijatelju pred skoraj 2000 leti zapisal Lucij Anej Seneka. V istem pismu prijatelju Luciliju svetuje naj Vzljubi krepost kot edino človekovo dobrino.

» Beri več
VSE JE EKOLOGIJA, SAMO MI SE TEGA ŠE NE ZAVEDAMO

06. december 2018   Pred mnogimi leti je v Sovjetski zvezi krožila naslednja športna zgodba: Favorit v skoku v višino na OI v Rimu 1960, Američan John Thomas, je pred igrami svoj svetovni rekord popravil za 4 cm, na tedaj neverjetnih 221cm. Njegov tekmec je bil sovjetski hladni bojevnik Valerij Brumel. Brumel je bil velik poznavalec skoka v višino, kar je bilo v skladu s sovjetskim modelom športnikovega razvoja. O njem je napisal raziskavo, dolgo več sto strani. Ko so Thomasu omenili to epsko delo, je pripomnil: "Kako je mogoče, da nekdo toliko napiše o skoku v višino ? jaz se samo zaletim in skočim čez letvico."

» Beri več
ŠPORT: GROZD NA TRTI ŽIVLJENJA

05. december 2018   Na svetu je dvoje vrst ljudi: eni prebivajo v dolinah, drugi se vzpenjajo na vrhove. Prvi iščejo mir, zavetje in varnost. Včasih spregovorijo o spremembi, a se obotavljajo pri sodelovanju, zlasti če sprememba obeta prekinitev ustaljenega reda, ki jim zagotavlja spokojnost. Njim zadostuje, da niso poraženi. Zadovoljni so z neodločenim izidom. Oni svojo čilost uporabljajo za to, da preživijo.

» Beri več
MAGNUM OPUS MOJE DOMOVINE - Na tem planetu ni nadomestnih zemljišč

21. februar 2018   Živimo na končnem, porabljivem planetu. Poseljujemo njegovo biosfero, čudežni tanek film življenja med neživo kamnino pod nami in neživim nebom nad nami. Po njem lomastimo tako kot nobeno drugo bitje na Zemlji.

» Beri več
ODZIV NA ODZIV Zgodovina ni na strani osamosvojiteljev

04. februar 2018   Arhitekt profesor Janez Suhadolc nam je 12. decembra kot gostujoče pero v Delu ponudil v branje odličen esej z obilico hrane za razmišljanje. Njega so k premišljevanju spodbudili osamosvojitveni napori Kataloncev. Zaradi upoštevanja vrednih pomislekov ob rezultatih katalonskega referenduma on peticije ne bi podpisal.

» Beri več
Zakon o enotni ceni knjige

16. december 2017   Brez občutka za majhne založnike in knjigarne. Priporočam, da čim več knjig, ki jih izdajamo majhni založniki, naročate neposredno z njihovih spletnih strani. V sedanjih knjigotrških razmerah je to edino zdravilo, ki bi nam lahko pomagalo preživeti in izdati še kakšno dobro knjigo.

» Beri več
Več kot 200.000 glasov z vsega sveta proti pobijanju slovenskih volkov

26. november 2017   Zgodbe, ki jih je preveč, da bi jih našteval, upodabljajo volka kot utelešeno zlo. A za to ni nobene stvarne podlage. Volkovi so zelo družabne živali. So nežni in vestni starši in skrbijo za poškodovane člane tropa. Mladiče vzgajajo tudi njihovi strici in tete. Volkovi ne ogrožajo človeških življenj: dokumentiranih napadov na ljudi je malo in so v času daleč vsaksebi.

» Beri več
Poltisočletni Montaigne

30. januar 2017   NOVA IZDAJA BIOGRAFIJE MICHELA DE MONTAIGNA KAKO ŽIVETI? Na svetu je najbrž na kupe knjig z naslovom Kako živeti?, a knjiga, ki nosi podnaslov Življenje Michela de Montaigna z enim vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora, je čisto zares nekaj posebnega.

» Beri več
Vsebina zadnje številke Vrhunskega dosežka

09. december 2016   Po dvajsetih letih in več kot 2000 poljudnih strokovnih člankih o vrhunskem športu, je v novembru izšla zadnja številka revije Vrhunski dosežek.

» Beri več
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »