Naročite knjige

Blog

Blog

MAGNUM OPUS MOJE DOMOVINE - Na tem planetu ni nadomestnih zemljišč

21. februar 2018   Živimo na končnem, porabljivem planetu. Poseljujemo njegovo biosfero, čudežni tanek film življenja med neživo kamnino pod nami in neživim nebom nad nami. Po njem lomastimo tako kot nobeno drugo bitje na Zemlji.

» Beri več
ODZIV NA ODZIV Zgodovina ni na strani osamosvojiteljev

04. februar 2018   Arhitekt profesor Janez Suhadolc nam je 12. decembra kot gostujoče pero v Delu ponudil v branje odličen esej z obilico hrane za razmišljanje. Njega so k premišljevanju spodbudili osamosvojitveni napori Kataloncev. Zaradi upoštevanja vrednih pomislekov ob rezultatih katalonskega referenduma on peticije ne bi podpisal.

» Beri več
Zakon o enotni ceni knjige

16. december 2017   Brez občutka za majhne založnike in knjigarne. Priporočam, da čim več knjig, ki jih izdajamo majhni založniki, naročate neposredno z njihovih spletnih strani. V sedanjih knjigotrških razmerah je to edino zdravilo, ki bi nam lahko pomagalo preživeti in izdati še kakšno dobro knjigo.

» Beri več
Več kot 200.000 glasov z vsega sveta proti pobijanju slovenskih volkov

26. november 2017   Zgodbe, ki jih je preveč, da bi jih našteval, upodabljajo volka kot utelešeno zlo. A za to ni nobene stvarne podlage. Volkovi so zelo družabne živali. So nežni in vestni starši in skrbijo za poškodovane člane tropa. Mladiče vzgajajo tudi njihovi strici in tete. Volkovi ne ogrožajo človeških življenj: dokumentiranih napadov na ljudi je malo in so v času daleč vsaksebi.

» Beri več
Poltisočletni Montaigne

30. januar 2017   NOVA IZDAJA BIOGRAFIJE MICHELA DE MONTAIGNA KAKO ŽIVETI? Na svetu je najbrž na kupe knjig z naslovom Kako živeti?, a knjiga, ki nosi podnaslov Življenje Michela de Montaigna z enim vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora, je čisto zares nekaj posebnega.

» Beri več
Vsebina zadnje številke Vrhunskega dosežka

09. december 2016   Po dvajsetih letih in več kot 2000 poljudnih strokovnih člankih o vrhunskem športu, je v novembru izšla zadnja številka revije Vrhunski dosežek.

» Beri več
20 let Vrhunskega dosežka

30. november 2016   Včasih se zavem, da je 20 let rednega izhajanja revije, s katero na slovenska tla presajam znanje o športnem treniranju in drugih vidikih vrhunskega in ljubiteljskega športa, tudi splet srečnih okoliščin. Človek pač mora biti ob določenem času ves na voljo nalogi, ki se ji je zavezal. Za srečno okoliščino štejem, da se je to brez prekinitev dogajalo dvajset let.

» Beri več
Opeke in zgradba

28. september 2016   Posej dejanje in požel boš navado. Posej navado in požel boš značaj. Posej značaj in požel boš usodo. Seveda ta rek v treh povedih predpostavlja, da je dejanje dobro in da sta zato dobri tudi njegovi posledici navada in značaj. Pravično bi torej bilo, da bi bila usoda človeku z dobrim značajem prijazna. Če usodo razumemo širše, kot življenje nasploh, bi v takem primeru smeli govoriti o dobrem življenju.

» Beri več
Neskončno breme uporabnosti vsega

22. september 2016   V eni od preteklih urednikovih besed sem pisal o »veličastni brezkoristnosti teka«. Besedna zveza v navednicah zveni kot paradoks, saj če dobro premislimo, je bil tek v človeški evoluciji še kako uporabna veščina: kot lovci in nabiralci, kar smo bili veliko veliko dlje kot smo vozniki avtomobilov, nam je bil tek še kako v korist – bil je pravzaprav preživetvena veščina.

» Beri več
Šole kot tovarne značajev

18. september 2016   Pravila niso vse, presega jih krepost. Ravnatelj neke angleške deške šole je v 20. letih prejšnjega stoletja dejal: Vzgajati moramo mladeniče, ki bodo uporabni na plesišču in nepogrešljivi v brodolomu.

» Beri več
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »